Selecteer een pagina

F.A.Q.

Verkopen jullie honing?

Om deze hobby te kunnen bekostigen verkopen wij geringe hoeveelheden rauwe honing. Doorgaans hebben wij van mei tot augustus honing op voorraad

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing is honing die niet is bewerkt. De honing ondergaat dus geen veranderingen nadat deze uit de bijenkast is gehaald.  

Is honing oogsten niet zielig?

Bijen produceren van nature een overschot aan honing omdat ze van nature nogal wat vijanden hebben. Wij oogsten slechts een deel van dit overschot. Wij winteren onze bijen in op eigen honing. Dit houdt in dat wij er voor zorgen dat de bijen ruim voldoende honing over houden om een strenge winter door te komen.

Hoe oogst je honing?

Nadat de honingraat afgenomen is van de bijen wordt het ontzegeld met een ontzegelvork. Vervolgens wordt de raat in een honingslinger leeg geslingerd. De honing gaat door twee zeven in een opvang emmer. Na enkele dagen rijpen gaat het de potjes in.

Wat is koudgeslingerde honing?

Met koudgeslingerde honing wordt over het algemeen rauwe honing  bedoelt. Het woord is eigenlijk een beetje vreemd want de was/raat waar de honing door de bijen in wordt opgeslagen smelt al bij 40 graden Celcius. Zou je heel warm slingeren, dan wordt het een zootje. 

Hoe lang is honing houdbaar?

In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristalliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is. Zelfs de honing in de graven van de oude farao’s was niet bedorven.

Is honing gezond?

Om met de deur in huis te vallen: Nee!!
Honing is suiker: een mengsel van glucose en fructose. Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. In je lichaam worden deze suikers op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker. Hierdoor zit er per 100 gram iets minder calorieën in.
Rauwe honing, vers van de honingraat zit bomvol met essentiële vitaminen, mineralen, enzymen antioxidanten en aminozuren. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken. Honing van de lokale imker bevat kleine hoeveelheden pollen van de streek. Gesuggereerd wordt dat door regelmatig honing uit de streek te eten je antistoffen opbouwt bijvoorbeeld tegen hooikoorts. Honing heeft ook antiseptische eigenschappen waarmee maagzuur wordt verminderd en de spijsvertering geholpen wordt. Ook bij uitwendig gebruik staat honing bekend als een wondermiddel door zijn verzachtende en ontstekingsremmende werking. Bijvoorbeeld bij een wondje of koortslip. Er is echter zover wij weten geen wetenschappelijk bewijs voor.

Bijenwas en propolis?

Van bijenwas worden kaarsen, raat en boenwas gemaakt.
Propolis wordt ook wel kithars genoemd . Propolis is goed voor o.a. een betere huid, gezonde bloedcirculatie en schijnt het voor veel mensen als een natuurlijke antibioticum te werken. De moderne geneeskunde heeft het product lange tijd genegeerd, maar recentere onderzoeken hebben aangetoond dat propolis wel degelijk bacteriostatisch en schimmelwerend werkt.