F.A.Q.
Verkopen jullie honing?
Om deze hobby te kunnen bekostigen verkopen wij geringe hoeveelheden rauwe honing. Doorgaans hebben wij van mei tot augustus honing op voorraad
Wat is rauwe honing?
Rauwe honing is honing die niet is bewerkt. De honing ondergaat dus geen veranderingen nadat deze uit de bijenkast is gehaald.
Wat is koudgeslingerde honing?
Met koudgeslingerde honing wordt over het algemeen rauwe honing bedoelt. Het woord is eigenlijk een beetje vreemd want de was/raat waar de honing door de bijen in wordt opgeslagen smelt al bij 40 graden Celcius. Zou je heel warm slingeren, dan wordt het een zootje.
Hoe lang is honing houdbaar?
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristalliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is. Zelfs de honing in de graven van de oude farao’s was niet bedorven.
Is honing gezond?
Rauwe honing, vers van de honingraat is niet alleen erg lekker maar ook supergezond. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen, enzymen antioxidanten en aminozuren. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken. Honing van de lokale imker bevat kleine hoeveelheden pollen van de streek. Door regelmatig honing van de streek te eten bouw je antistoffen op bijvoorbeeld tegen hooikoorts. Honing heeft ook antiseptische eigenschappen waarmee maagzuur wordt verminderd en de spijsvertering geholpen wordt. Ook bij uitwendig gebruik staat honing bekend als een wondermiddel door zijn verzachtende en ontstekingsremmende werking. Bijvoorbeeld bij een wondje of koortslip.
Bijenwas en propolis?
Van bijenwas worden kaarsen, raat en boenwas gemaakt.
Propolis wordt ook wel kithars genoemd . Propolis is goed voor o.a. een betere huid, gezonde bloedcirculatie en schijnt het voor veel mensen als een natuurlijke antibioticum te werken. De moderne geneeskunde heeft het product lange tijd genegeerd, maar recentere onderzoeken hebben aangetoond dat propolis wel degelijk bacteriostatisch en schimmelwerend werkt.




